Fietshelm? Doen!

8-09-2015

In Engeland is het aantal fietsongelukken met blijvend hersenletsel met 90% afgenomen. Daar is de fietshelm dan ook verplicht. In Nederland wordt de fietshelm nog steeds niet verplicht, ook al heeft onderzoek uitgewezen dat je er binnen een week aan gewend bent. Als je hoofd na een val de grond raakt, verdeelt de helm de klap over een groter oppervlak en geeft je schedel extra bescherming. Hoewel een helm niet alle hoofdletsels kan voorkomen kan hij wel je leven redden bij een ongeluk.
Verreweg de meest kwetsbare groepen zijn kinderen onder de 10 jaar en ouderen boven de 65 jaar. Een goede reden om het voor hen in elk geval te verplichten.
Maar ook bij de minder kwetsbare groep kan de helm levensreddend zijn. Zoals bij Frans Lindelauf bij een tochtje over de Veluwe. Er kwam een tak in zijn wiel en plotseling vloog hij over zijn stuur heen en sloeg tegen de grond.Zijn gezicht en gebit raakten beschadigd, maar gelukkig niet zijn schedel. Frans was blij dat hij een helm op had. Ook Tim Smit had een helm op toen hij in de Ardennen een inschattingsfout maakte en 9 meter naar beneden in een afgrond viel. Er zit nu een stalen plaat in zijn scheenbeen, maar zonder helm zou zeer waarschijnlijk zijn schedel zijn gebroken. De LOV is dan ook voor fietshelmen, zeker bij kinderen en ouderen.

Plaats reactie: