Erfenis aanvaarden?

12-12-2016

Beste verdrietige zoon,

Je hebt contact met mij, als notaris, gezocht omdat je vader onlangs is overleden. Je weet niet zo goed wat je nu het beste kunt doen. Want het was een leuke vader, maar niet de meest verstandige. Zeker niet met geld. De erfenis bestaat dan ook voor een groot deel uit schulden. Huurachterstand, online bestellingen et cetera. Je hebt alle details nog niet goed in kaart, maar dat er geen geld is voor de uitvaart is al wel duidelijk. En jij hebt ook niet genoeg om alles voor te schieten en zijn schulden te vereffenen. Dus wat nu? Ik leg het je graag uit.

Je kunt de erfenis:
- zuiver aanvaarden; of
- beneficiair aanvaarden; of
- verwerpen

Zuiver aanvaarden

Als je de erfenis zuiver aanvaardt, krijg je alle goederen én alle schulden van je overleden vader. Als de schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen, moet je met je eigen vermogen de resterende schulden betalen. Sinds 1 september 2016 is er pas sprake van zuivere aanvaarding als je goederen van de erfenis verkoopt of op een andere manier aan mogelijke schuldeiser onttrekt.

Beneficiair aanvaarden

Als je de erfenis beneficiair aanvaardt, ben je niet verantwoordelijk voor de schulden. Ook niet als je eigen vermogen hebt. Maar je mag ook niets van de bezittingen overnemen totdat alle schulden zijn betaald. (Minderjarigen moeten een erfenis altijd beneficiair aanvaarden.)

Verwerpen

Je kunt de erfenis ook weigeren, of verwerpen. Je bent dan niet verantwoordelijk voor de erfenis of de afwikkeling van de nalatenschap. Je krijgt niets en je bent niet verantwoordelijk voor de schulden.

Na een overlijden heb je drie maanden de tijd om te beslissen of je de erfenis aanvaardt of verwerpt. Na die drie maanden kunnen schuldeisers je dwingen om een keuze te maken. Maar let er dan goed op dat je tijdens deze periode geen handelingen van zuivere aanvaarding laat zien.

Handelingen die tot zuivere aanvaarding leiden zijn onder meer:

- Het leeghalen van de woning.
- Het betalen van de schulden of betalingsregelingen treffen.
- De woning te koop zetten.
- Het verdelen van de nalatenschap.
- Het ondertekenen van een bankverklaring waardoor het tegoed van de overledene vrijkomt.
- Het innen van de schulden die anderen bij de overledene hadden.

Wie wordt erfgenaam als jij de erfenis verwerpt?

Als jij de erfenis verwerpt, worden de volgenden in lijn verantwoordelijk voor de erfenis. Jij hebt geen broers of zussen. In jouw geval worden jouw kinderen dus erfgenaam van je vaders negatieve nalatenschap. Als je niet wilt dat je kinderen de erfgenamen worden, moet er ook voor hen een verwerping van de erfenis geregeld worden.

Uiteindelijk moet er toch iemand voor je vader, zijn spullen en de uitvaart zorgen. Je wilt wel dat dat met respect gebeurt, zeg je. Want ondanks zijn onhandige beslissingen soms, was het een leuke vader. Jouw vader. Daarom spreek ik je graag snel weer, als je over deze keuzes hebt nagedacht. Ik adviseer je graag en zal je natuurlijk helpen om alle officiële documenten voor je in orde te maken.

Je notaris,

Plaats reactie: